“Mamma…!….. MA-MA!!” Zo word ik meestal gewekt in de ochtend. Vooral in het weekend, want op de dagen dat we er allemaal wél vroeg uit moeten, dan hoor je ze niet. Toen we alleen Sep nog maar hadden, vond ik het soms loodzwaar om op onmenselijke tijden op te staan. Inmiddels door gewenning en aanpassing van je leven, is dat nu beter. Maar toch word ik nog liever rustig wakker van fluitende vogeltjes met namaak zonsopgang van mijn wekker met wake up light, dan van de dwingende toon van Fitz.

ZENUW(STELSEL) DE BAAS: EEN STUKJE THEORIE

Hoewel je als ouder er geen gebruik gemaakt, wordt het uit automatische uit jezelf wakker worden geregeld door je zenuwstelsel. Het zenuwstelsel is het communicatienetwerk in ons lichaam dat bestaat uit je hersenen, ruggenmerg en zenuwbanen. Het zorgt ervoor dat ons lichaam kan functioneren en reageren. Het zenuwstelsel kun je verdelen in twee soorten: het sympatische en het parasympatische.

Het sympatische zenuwstelstel (met de ‘s’ van stress) zorgt er ’s ochtends voor dat stimulerende hormonen geproduceerd worden zoals cortisol. Dit hormoon zorgt er onder andere voor dat je wakker wordt. Daarna neemt het parasympatische zenuwstelsel (met de ‘p’ van peace) het over. Het parasympatische zenuwstelsel zorgt ervoor dat je kalm bent met zo nu een sympatische prikkel wanneer je spanning hebt voor een sollicitatiegesprek, wanneer je moet rennen om te haasten, wanneer je je gestresst voelt tijdens de ochtendspits thuis of als je je op zit te vreten in de file.

Het sympatische en parasympatische zenuwstelsel werken afwisselend van elkaar, waarbij de één fungeert als gaspedaal (sympatisch) en de ander als rem (parasympatisch). Ze kunnen daardoor ook niet tegelijk hard werken.

STRESS TOEN EN NU

Hoe je lichaam omgaat met stress is nu niet anders dan 10.000 jaar geleden. Bloed en energie gaan naar de hersenen en de belangrijke spiergroepen, zodat we snel kunnen vluchten indien nodig. Processen in ons lichaam zoals vertering, groei en voortplanting worden gepauzeerd.  Deze reacties zijn volkomen natuurlijk en gaan vanzelf. In de oertijd was dit natuurlijk ook bijzonder fijn wanneer je bijvoorbeeld oog in oog kwam te staan met een allesverslindend roofdier. Maar in de moderne tijd wordt stress veroorzaakt door een vervelende baas, werkdruk, sociale druk, gevoel dat je alle ballen in de lucht moet houden, en ga zo maar door.

Deze moderne stress is vaak veel constanter en daardoor langdurig aanwezig. Dit heeft als gevolg dat je sympatische zenuwstelsel structureel dominanter is dan je parasympatische zenuwstelstel. Hierdoor is er niet zoveel tijd om van de stress te herstellen. Gevolg: je zenuwstelsel raakt overbelast, je lontje wordt korter en je immuunsysteem wordt zwakker waardoor je bijvoorbeeld verkoudheidjes van je kinderen en collega’s heel snel overneemt. Op de lange termijn vergroot deze chronische stress de kans op allerlei ziektes en aandoeningen.

Wat kun je doen?

ALARM

Gelukkig begint je lichaam al vroeg met signaleren dat de balans weg is.  Vermoeidheid, hartkloppingen, gespannen schouders, nekklachten, hoofdpijn, pijn in de lage onderrug. Maar ook een slechte huid, teveel kopen, toename in alcoholgebruik, emotioneel zijn, een rusteloos gevoel… Er zijn veel klachten die kunnen duiden op overbelasting. Overbelasting van het zenuwstelsel. Uit onderzoek blijkt dat een overbelast zenuwstelsel minstens een maand de tijd nodig heeft om tot rust te komen.

Belangrijk dus om stress zoveel mogelijk te beperken en te zorgen voor voldoende ontspanning.

Maar hoe?

VAN STRESS NAAR ONTSPANNEN

11 tips om (de effecten van) stress te reduceren:

 1. Identificeer je stressfactoren

Maak een lijstje van de dingen die jou voortdurend stress geven. Kijk daarbij naar de echte oorzaak en niet naar de gevolgen. Een kort lontje en een daaropvolgende ruzie geeft wel stress, maar dat korte lontje komt wellicht door wat anders. Misschien een baan die veel werkdruk met zich meebrengt, een situatie privé die veel stress oplevert, een slaaptekort. Op het moment dat je weet wat de oorzaak is van de stress, kun je gericht actie ondernemen om de oorzaak weg te nemen of de stress daarvan te verminderen. Niet alles kan meteen opgelost worden, maar bedenk wel dat je altijd een keuze hebt: wat je doet, hoe je met iets omgaat, hoeveel aandacht je iets, iemand of de situatie geeft. Kijk wat je opties zijn en bedenk mogelijke oplossingen.

 1. Pas je leefstijl aan

Reduceer en stop met dingen die het sympatisch zenuwstelsel activeren en daardoor stressverhogend werken. Denk hierbij aan: ongezonde voeding, veel koffie drinken, alchohol gebruik, kijken naar anderen, alles onder controle willen houden, teveel willen doen, overwerken, continu je telefoon checken, social media gebruik, laat naar bed gaan, en ga zo maar door. Er zijn veel dingen die ervoor zorgen dat het sympatisch zenuwstelsel activeert, waardoor je (nog) sneller in de stress schiet. Heb je veel last van stress en onrust, beperk deze dingen dan.

 1. Gezonde voeding

Als je veel stress ervaart, heeft dit invloed op veel aspecten in je leven zoals je immuunsysteem. Ondersteun je immuunsysteem door te zorgen voor gezonde voeding, rijk aan vitaminen en mineralen, vezels en drink voldoende water. Reduceer de stimulerende stoffen als cafeïne en alcohol.

 1. Zorg voor voldoende ontspanning

Je kunt je kalmerende parasympatische zenuwstelsel stimuleren door voldoende ontspanning in te bouwen. Wat je ontspant is natuurlijk voor iedereen verschillend, maar ademhalingsoefeningen, beweging, yoga, meditatie, seks, knuffelen, sauna, massage zijn allemaal dingen waarvan bewezen is dat ze het parasympatisch zenuwstelsel stimuleren. Er zijn ergere dingen…

 1. Bewegen

Zorg voor voldoende lichaamsbeweging. Dit is een goede uitlaatklep en zorgt ervoor dat je beter kunt ontspannen. Doe iets dat je leuk vindt. Voor de één is dit boksen, voor de andere hardlopen. Of zorg voor een win-win en ga op yoga. Er zijn veel You Tube filmpjes te vinden op gebied van yoga dus het is enorm laagdrempelig om dit thuis te doen. Je hebt slechts gemakkelijk zittende kleding en een yogamatje nodig dus een minimale investering. Wil je een stok achter de deur, ga dan op yoga les. Of doe beiden.

 1. Ga anders om met dingen in je leven waar je nu stress van krijgt

Zijn er problemen op je werk, kijk of je deze kunt oplossen door een gesprek aan te gaan, een cursus te volgen of wellicht uit te kijken naar een nieuwe baan. Stop met het kijken naar anderen, hoe zij het doen, tenzij je iets ziet wat ook voor jou werkt. Maar laat je niet gek maken door anderen die hun kinderen met vier jaar op zwemles en sportclubjes doen, de buren die weer wat nieuws hebben, die vrienden die iedere vakantie op vakantie gaan. Volg je eigen koers. Kijk niet naar anderen en hun sociale en maatschappelijke status. Kijk wat jij wilt, wat jij belangrijk vindt en wat jullie als gezin willen. Focus op jezelf en niet op alles en iedereen om je heen

Je hebt niet altijd invloed op de gebeurtenissen om je heen. Maar je hebt altijd een keuze hoe je ermee omgaat. Heb je zelf al genoeg op je bordje? Dan kan het verstandig zijn wat afstand te houden van het leed van anderen.

Ten tijde van de zwangerschap van mijn derde kind werd mijn vader opgegeven, bleek mijn zwager ernstig ziek te zijn en raakte mijn man zijn baan kwijt. Het enige waar ík invloed op had, was mijn ongeboren kind. Bewust heb ik toen de keuze gemaakt om wat meer afstand te nemen van al het andere, zodat ik mijn kind een goede start kon geven. Dat was mijn keuze.

 1. Werk aan waardevolle relaties

Geef je partner en mensen die belangrijk voor je zijn de aandacht die hij of zij echt verdient. Dit zijn de relaties die ervoor zorgen dat je energie krijgt, je geliefd, gehoord en gewaardeerd voelt.

 1. Werk is werk

Werk is een manier om jezelf te ontwikkelen en te zorgen voor brood op de plank. Niets meer, niet minder. Het is niet een manier om jezelf te bewijzen of je daarmee te identificeren. Je bént niet je werk, maar je dóet bepaald werk. Er zijn veel manieren om jezelf te ontwikkelen en werk is daar slechts één van.

 1. Waar word jij gelukkig van?

Bedenk waar jij gelukkig van wordt en energie van krijgt. Doe daar meer van. En doe minder van de dingen die voor negatieve gevoelens en stress veroorzaken.

 1. Give yourself a break

Leg de lat wat lager. Dat mag best. Ik zeg het weleens tegen mijn cliënten: als moeder ben je superwoman minus de superpowers. Bedenk dat je ook maar mens bent. Wie zegt dat je al die ballen in de lucht moet houden? Gooi de bal eens wat vaker terug.

 1. Prioriteiten stellen, plannen en focus

Doe minder, plan in en blijf gefocust. Groeiende to do lijsten, onrealistische planningen… het werkt stress in de hand. Kijk naar de dingen die écht belangrijk zijn. Plan die in en laat je niet afleiden. Doe minder, maar doe het goed en je vindt meer voldoening. Heb je teveel werk? Trek aan de bel. Als jij het niet zegt, gaat er ook niks veranderen.

ZET DE EERSTE STAP

Het is jouw keuze of je de stress in je leven houdt of dat je meer de ontspanning zoekt. Een gezonde leefstijl zorgt ervoor dat je beter bestand bent tegen stress. Het begint met een eerste stap. En vandaag kun je die nog zetten….

Gezond en energiek in de veertig

GRATIS E-BOOK “VOEL JE GEZOND & ENERGIEK MET 40+”

Laat je naam en emailadres achter en ontvang de 7 waardevolle & originele tips voor energie en rust in je hoofd.

Dan mis je ook mijn superfijne tips, met regelmaat recepten, dosis inspiratie en nieuwe inzichten op gebied van leefstijl en mindset niet..

 

You have Successfully Subscribed!