Een van de grootste problemen waar de mens vandaag de dag tegenaan loopt, is dat we nergens meer tijd voor hebben. En masse zijn we te druk en hebben we het gevoel dat we tijd tekort komen op een dag. Nu las ik laatst ergens dat de mens dit 2000 jaar geleden ook al zo ervaarden. Dus ja… komen we dan echt tijd tekort of doen we dan (nog steeds) iets ‘verkeerd’?

We houden elkaar bezig

Toen ik nog in loondienst werkte bij een grote multinational was het vaak scheer en inslag dat een mailtje over een bepaald onderwerp veel heen en weer gepingpongd werd, maar dat niemand iets daadwerkelijk oploste. En elke actie die je doet, elke berichtje of elke mail die je verstuurt, is van invloed op iemand anders. Hoe meer je doet, hoe meer werk je ook voor een ander creëert. Hoe meer mails je stuurt, hoe meer iemand anders ontvangt en ook hoe meer mails je zelf ontvangt.

Door beschikking te hebben over computers en internet, is de hoeveelheid informatie die een mens op zich af krijgt vandaag de dag genoeg om 174 kranten mee te vullen. Dat vijf keer zoveel informatie als dertig jaar geleden! Dertig jaar geleden produceerde een gemiddelde werknemer de hoeveelheid woorden waarmee tweeënhalve krantenpagina gevuld kon worden. Tegenwoordig produceren we  genoeg woorden om 6 complete kranten mee te vullen.

Afleiding ondermijnt concentratie en focus

Daarnaast hebben we dan ook de vele afleidingen die ons parten spelen. Denk al alleen aan geluiden van onze telefoon en het ontvangen van email. Hierdoor wordt het steeds lastiger om geconcentreerd en gefocust bezig te zijn. Zodra we een whatsapp berichtje horen binnen komen, zijn we niet meer in staat geconcentreerd bezig te kunnen zijn, omdat er iets getriggerd wordt in ons brein dat zoooooo ontzettend graag wil weten wat we ontvangen hebben.

Uit onderzoek blijkt dat bij iedere onderbreking van een taak de mens gemiddeld 20 minuten nodig heeft om zijn of haar taak weer goed te hervatten. Je kunt je dus voorstellen wat de stroom aan informatie en de onderbrekingen doen voor je werktempo.

Kortom: wat ik maar wil zeggen… Hoe meer we willen doen in de beperkte tijd die we hebben, hoe meer werk we elkaar bezorgen en hoe meer drukte we ervaren. Deze drukte leggen we onszelf deels op door niet gefocust bezig te zijn. Anderzijds door de hoeveelheid informatie die er dagelijks over je heen komt.

En als je dan naast je werk, nog een fulltime betrekking hebt als mamma, dan is het geheel ook best veel. Want kinderen, en zeker de kleintjes, vragen nog een boel aandacht en verzorging. En je wilt natuurlijk ook alles goed doen. Op je werk, voor je kinderen, je huishouden, je relatie, de mensen om je heen.

Wat kun je dan doen om toch meer rust te ervaren?

Hier geef ik je een aantal tips voor op het werk en/of privé:

  1. Beperk je tot slechts een aantal dingen die je in bijvoorbeeld in een (werk)week wilt doen. Dit werkt overigens ook heel goed voor je privé.
  2. Maak gebruik van speciale apps om gefocust bezig te zijn. Een bekende techniek is de Pomodoro-techniek. Je verdeelt je dag in blokken van een half uur. Je gaat 25 minuten onafgebroken aan het werk (zonder afleiding) en neemt dan een pauze van 5 minuten. Dit herhaal je twee of drie keer, gevolgd door een langere pauze van bijvoorbeeld 20 minuten. Deze techniek kun je laten ondersteunen door de app “Flat Tomato”.
  3. Zet je telefoon vaker uit of op vliegtuigstand. Het beste werkt om hiervoor gezette tijden te bepalen.
  4. Maak minder gebruik van mail, maar gebruik vaker de telefoon of bespreek iets face to face. Dat is in veel gevallen veel effectiever (en ook nog persoonlijker) dan een reeks emails. Het sociale contact zorgt bovendien voor een groter gevoel van voldoening.
  5. Zet alle geluiden van je telefoon en computer uit. Zet ook alle meldingen die op je beeldscherm verschijnen uit.
  6. Kook grotere hoeveelheden en vries maaltijden in voor de dagen dat je weet dat je druk bent. Zo heb je altijd een gezonde maaltijd ook op drukke dagen.
  7. Leg meer de nadruk op dingen doen met aandacht, dan zoveel mogelijk doen in een bepaalde tijd.

Wat mij vooral helpt

Als ik terugdenk aan vroeger, dan las mijn vader op zondag altijd de krant. Dat vond ik super ongezellig. Maar tegenwoordig kunnen veel kinderen hun ouders wel uittekenen met een mobiele telefoon onder hun neus. Dat is het voorbeeld dat onze kinderen krijgen. Geen fijn voorbeeld en ook niet gezellig.

Als online ondernemer is de verleiding groot continu online aanwezig te zijn. Dat was een periode ook wel even zo, maar ik kreeg daar enorm veel onrust van. Daarom ervaar ik het als een enorm rustpunt om mijn social media gebruik en telefoongebruik enorm te beperken. Ik heb dat écht nodig om aan mijn ontspanning toe te komen. Daarom staat mijn telefoon tussen 21.00u en 9.00u zoveel mogelijk uit. En op zondag staat hij helemaal uit. Dat is de tijd voor mijn gezin.

Ik neem ook bijna iedere dag wel een bad. Kop thee erbij. Een fijn boek.

Door voldoende rustmomenten te nemen, kun je weer opladen. En dan kun je al heel wat meer drukte aan.

Heb jij nu nog een briljante tip voor andere mamma’s? Deel deze dan graag bij de reacties.

Ik kan je helpen

Zit jij nu niet lekker in je vel? Heb je weinig energie, ben je futloos en vaak moe? Wil je hier graag verandering in brengen, maar weet je niet waar te beginnen of hoe je dit moet doen?

Graag help ik je daarbij. Tijdens het gratis “Me Time” gesprek gaan we in op jouw persoonlijke situatie en krijg je van mij ook meteen al een paar tips waar je meteen mee aan de slag kunt.

Je kunt je aanmelden via de website:

GRATIS ME TIME GESPREK

Gezond en energiek in de veertig

GRATIS E-BOOK “VOEL JE GEZOND & ENERGIEK MET 40+”

Laat je naam en emailadres achter en ontvang de 7 waardevolle & originele tips voor energie en rust in je hoofd.

Dan mis je ook mijn superfijne tips, met regelmaat recepten, dosis inspiratie en nieuwe inzichten op gebied van leefstijl en mindset niet..

 

You have Successfully Subscribed!