Voor het eerst in mijn leven loop ik de Vierdaagse. Als geboren en getogen Nijmeegse is dat wel apart. Maar het is nog steeds niet de ‘grote mensen’ Vierdaagse. Voor het eerst lopen we als gezin namelijk mee met de avondvierdaagse. Die grote Vierdaagse komt wellicht ooit nog…

Maar de avondvierdaagse dus…  
Wat moet je daar nu van verwachten? 

Allereerst natuurlijk 4 dagen lang (in ons geval) 5 kilometer per avond lopen. Dat moge duidelijk zijn. 
Het kleine offer is dat je een deel van je middag(activiteiten) opgeeft, omdat je op een ongelukkig tijdstip al aan tafel moeten zitten voor het avondeten. 
Planning is ‘mijn ding’ dus daar is overheen te komen.

Als jonge honden

Bij de keuze van schoeisel was er heel even een twijfel moment, maar slippers blijken een prima keuze. Want hoe hard kan het nu eenmaal gaan met al die kleine kinderen. 
Fijn, want slippers lopen wel zo lekker met dit warme weer. 

Nu ben ik ervan overtuigd dat er heel wat kinderen zijn die geen 5 kilometer lopen, maar ongeveer het dubbele. Zo ook mijn oudste twee jongens die uitzinnig als jonge honden door het hoge gras rennen en springen. Zoveel animo zien we gewoonlijk niet bij een wandeling met ons gezin. 

Een beetje beweging in de vorm van een avondwandeling vind ik in ieder geval altijd heerlijk! Lekker genieten van de natuur. De jongens lopen voor het eerst mee zonder iedere 5 minuten te klagen. En ook handig, je loopt met zoveel dat een routebeschrijving overbodig is. Gewoon de meute volgen en je komt er ook. Lekker relaxed!

Sommige rugzakjes maken zoveel lawaai 

Ik verwonder mij tijdens het lopen over het grote aantal kinderen met een rugzakje waar muziek uitkomt. 

Zo schalt er ‘Kind van de duivel’ uit een schattig, roze rugtasje van een leuk, blond meisje. 
Ze zingt hardop mee met de tekst (die ze dus ook helemaal kent…knap), terwijl achter haar haar ouders gezellig keuvelend meelopen.  Ben ik nou de enige die daar even de wenkbrauwen van optrekt?!

Sommige rugzakjes maken zoveel lawaai dat de rest eroverheen schreeuwt om maar een gesprek te kunnen voeren. Bovendien was ik nog in de (naïeve?) veronderstelling dat deze mobiele speakers meer in zwang zijn bij pubers. Ik hoop niet dat mijn jongens nu ineens op ideeën komen. Voor je het weet zijn wij de ‘duivels’ die de Wassenaarse Slag onveilig met onze ‘duivelskinderen’.


De beste mentale opsteker: eten

Nu liep ik vroeger dus nooit de avondvierdaagse, maar we hadden wel sportdag, schoolreisjes en het dagje uit met het kerkkoor (ja echt, ook zonder zangtalent). 

Van mijn moeder kregen we dan opgeleukte boterhammen mee. Niet gewoon belegd, maar met als extra-tje een blaadje knapperige sla of wat komkommer.  Dan was het feest! En tuurlijk ook wat lekkers. Een rolletje Fruitella. Dan waren we écht een dagje uit.

Mijn broek zakt er vanaf wat ik nu tijdens een uurtje of wat lopen allemaal voorbij zie komen. Het is dus maar goed dat ik een rok draag!

Verdwaalde komkommers

Rugtassen vol koekjes, snoep en een verdwaalde komkommer die (bijna) niemand nog wilt. De appels en bananen die de organisatie en Albert Heijn uitdelen, worden afgeslagen en liggen daarnaast voor een groot deel in het kanaal. Zonde!

Domino’s Pizza levert een bijdrage en men loopt en masse pizzapunten weg te stauwen… Niet één, maar soms wel zes! 

Het lijkt wel of we de 40 kilometer lopen. Maar zelfs dàn betwijfel ik het of dat nou zo lekker loopt met een volvette pizza in je mik. En ja, ook mijn eigen kinderen gaan helemaal los aan de pizza. Dat zijn wat dat betreft ineens een stel makke schapen en geef ze eens ongelijk. Pizza is ultiem genotsvoer. De gelukzaligheid straalt van hun snuitjes!


Verwondering

Gezien de tijden van de avondvierdaagse ga ik er vanuit (en hoor ik) dat de meeste mensen toch voor het lopen eten. Daarna moeten de kinderen immers naar bed. 

Het verwonderd mij dat er zulke grote hoeveelheden ongezond eten gegeten wordt tijdens een sportief evenement. En dat vier dagen op een rij.

In mijn beleving wordt daarmee het gezellig samenzijn en de sportieve inspanning leveren toch overschaduwd door eten. Alsof dit evenement voornamelijk leuk is door het (ongezonde) eten. De koppeling met leuke dingen en ongezond eten wordt hier eens te meer gelegd en bevestigd. 

Zo is dat namelijk hetzelfde met belonen voor een goede prestatie met een ijsje, troost bij het vallen met een snoepje en bij feest hoort taart en chips. 


Conditionering

En dat is dan ook hoe we tegenwoordig geconditioneerd zijn.
We mogen onszelf belonen, troosten, aanmoedigen met lekkers. 
Omdat we het op dat moment verdienen.
 

Druk op het werk? Een bijzondere prestatie neergezet? Verdrietig? Maar ook verveling of ontwijkgedrag. Er is altijd wel een reden of emotie waardoor we het onszelf gunnen om iets lekkers te mogen. 
Helaas is dat bijna altijd iets ongezonds eten: suiker, vetrijk, te zout of alcohol. Of allevier. 

Want van genotsvoer worden we op zulke momenten even gelukkiger. Helaas is dat wel van heel korte duur, want daarna voel je je fysiek en mentaal vaak minder lekker. En als het gaat om het wegeten van negatieve emoties en gevoelens, dan is dat nog vele malen erger. Herkenbaar?

👉Welke emotie/situatie/gevoel zorgt ervoor dat jij gaat snaaien?

Conclusie:

Mijn jongens vinden de avondvierdaagse in ieder geval geweldig: snoep, koek en pizza. Ik ben benieuwd of de komende dagen dit nog gaan overtreffen. Maar hun algehele conclusie is dat als onze wandelingen er in de toekomst ook zo uitzien, zij vooraan staan om mee te gaan.

Think again schatjes 😉.
Ooit zijn jullie me er dankbaar voor. 
Of niet, maar dat is ook ok.
Weet dan dat het kwam uit een goed hart en met de b.este bedoelingen ;-).

 

De 7 simpele tips voor succesvol gewichtsverlies

Heb jij ‘m al?

Nee? Check dan de box hieronder!

GRATIS – 7 simpele tips voor succesvol gewichtsverlies

Ontvang wekelijks tips, recepten en inspiratie op gebied van gewichtsverlies.

En krijg mijn 7 simpele tips voor succesvol gewichtsverlies cadeau.

 

Gezond en energiek in de veertig

GRATIS E-BOOK “VOEL JE GEZOND & ENERGIEK MET 40+”

Laat je naam en emailadres achter en ontvang de 7 waardevolle & originele tips voor energie en rust in je hoofd.

Dan mis je ook mijn superfijne tips, met regelmaat recepten, dosis inspiratie en nieuwe inzichten op gebied van leefstijl en mindset niet..

 

You have Successfully Subscribed!