De afgelopen twee weken heb ik ontzettend veel moeders gesproken. Over hun uitdagingen in het leven als werkende moeder. Schuldgevoel ten opzichte van de kinderen. De lat hoog leggen op alle vlakken. De gaten dichtlopen thuis. Het volle hoofd en de volle agenda. Gemeenschappelijke wens: rust en tijd voor zichzelf. 

Altijd op hoog tempo gaan met grote regelmaat een gebrek aan (uitgesproken) waardering of een oplaadmoment zonder schuldgevoel. Vaak merk je dat hoe drukker de moeder is, het schuldgevoel groeit. Op het werk denken aan de kinderen. Thuis denken aan werk.

Even schrik en het moeder schuldgevoel

Deze week had ik voor het eerst een soort van schuld-/schrikgevoel naar mijn kinderen toe. Met schrik bedacht ik me dat er nog een kinderfeestje moest komen voor onze oudste. En dat er voor onze middelste ook nog een feestje moet komen half november. Maar ook dat er cadeautjes moeten komen. Voor de verjaardag en Sinterklaas. De jongens begonnen ook nog eens over het vieren van Halloween (sinds wanneer vieren we dat?!). 
Bovendien zijn mijn moeder, mijn zus en een neefje jarig. Nog meer cadeautjes te regelen, visites af te leggen… 

Het was even een verlammend moment, want mijn focus ligt dus ergens anders (en daar komt dus ook het schuldgevoel om de hoek kijken). Want dan denk ik ook even snel…’wat erg…mijn focus ligt vooral bij mijn werk en niet bij mijn gezin en familie’. 

Overzicht en delegeren

Maar aan de andere kant. Het feestje van Sep deden we met een ander jongetje en daarvoor was al het een ander geregeld door zijn moeder. Het feestje van Fitz en de verjaardag…. De dingen die daarvoor moeten gebeuren, deel ik met mijn man. Ik regel de cadeautjes, hij het feestje (inclusief het denkwerk). Halloween deden we nooit dus nu ook niet. En zo kon ik al snel heel wat uit mijn hoofd zetten, omdat niet ik álles hoef te doen. En we ook niet alles hoeven te doen. Zo…dat geeft rust. 

Want wie zegt namelijk dat je overal aan mee moet doen? De stress begint dan al met kinderen in de  als moeder alles moet doen? En dat je nooit om hulp mag vragen. Of dat je nog een oogje in het zeil moet houden als iemand anders het regel? Dat doe je allemaal zelf. Op een gegeven moment wordt iedereen in je omgeving gemakkelijker, omdat ze gewend zijn dat mamma toch wel het vangnet is.

Dat gaat ten koste van de rust in je hoofd en tijd voor jezelf. Hierdoor zitten veel moeders niet lekker in hun vel.  Hun leven is een ratrace van rennen en vliegen, ja zeggen tegen alles wat voorbij komt en vaak ‘nee’ zeggen tegen zichzelf. Want dan is er opeens geen tijd, het is nog te druk, ze moeten eerst dit voordat….… 

Draai het ja en nee eens om

Er is altijd wel iets waarom je nee tegen jezelf kunt zeggen. Maar waarom draai je het niet om? Zeg eens een keer ‘nee’ tegen de dingen die je er niet bij kunt hebben en ‘ja’ tegen jezelf! 

De eerste keer ‘nee’ zeggen tegen iets of iemand is het moeilijkste. Begin daarom met iets kleins. Een eerste stapje, hoe miniscuul ook,  is namelijk ook al een stapje. Vanuit daar kun je verder gaan. 

Tegen wie of wat ga jij als eerste ‘nee’ zeggen? Deel je het hieronder in de reactie met me?

Gezond en energiek in de veertig

Ontvang GRATIS in je mailbox:

7 originele & waardevolle tips:

Voel je gezond en energiek met 40+

Speciaal voor de ambitieuze, hardwerkende moeders die merken dat ze hun leven niet meer kunnen bijbenen.

Gezond en energiek in de veertig

GRATIS E-BOOK “VOEL JE GEZOND & ENERGIEK MET 40+”

Laat je naam en emailadres achter en ontvang de 7 waardevolle & originele tips voor energie en rust in je hoofd.

Dan mis je ook mijn superfijne tips, met regelmaat recepten, dosis inspiratie en nieuwe inzichten op gebied van leefstijl en mindset niet..

 

You have Successfully Subscribed!