Pannenkoekenontbijt iedere zondag is heel lekker. Maar een beetje afwisseling met wat anders is ook leuk. Dus regelmatig komen er op zondagochtend zelfgebakken wafels op tafel. Of een crumble. Het is in ieder geval zo: verandering van spijs doet eten. Want wanneer er weer eens wat nieuws staat, gaat alles op.

Ik maakte laatst deze appel’bloesems’. De naam heeft mijn middelste zoon Dex eraan gegeven. Geen idee waarom deze naam, maar ik vond de naam leuk. Eigenlijk is het niets meer dan appel in pannenkoekbeslag. Een soort beignet, maar dan gezond.

Bijkomend voordeel is dat je op deze manier al meteen behoorlijk wat fruit binnenkrijgt. De bloesems hebben al een zoete smaak door het fruit dus wordt er ook minder zoet beleg gegeten.

Wat heb je nodig voor 4 personen?

  • 300 gram havermeel of volkoren speltmeel
  • 2 eieren
  • 2 tl kaneel (optioneel)
  • 1 overrijpe banaan
  • 250 ml (plantaardige) melk
  • 6 appels (maar ander stevig fruit kan natuurlijk ook)
  • Scheut vloeibare bakboter

Het is het handigste als je 2 koekenpannen met anti aanbaklaag gebruikt.

Hoe maak je het?

Verwarm de oven voor op 100 graden.

Schil de appelen, verwijder de klokhuizen en snij in ringen van ongeveer 5-7 mm dik.

Meng de de banaan, boter en melk op hoge snelheid met een keukenmachine of blender. Voeg daarna de meel, kaneel en eieren toe. Meng weer op hoge snelheid. Het beslag moet iets dikker zijn dan normaal pannenkoekbeslag. Is het beslag nog te dik, voeg dan wat extra melk toe.

Verwarm de pannen op laag vuur. Haal een ring appel door het beslag en leg dit in de pan. Doe dit totdat beide pannen vol liggen en je nog ruimte hebt om de appelbloesems om te draaien. Zodra het beslag aan de zijkant van de appelring ‘droog’ is, kun je de ring draaien. Bak de appelbloesem dan nog even aan die kant. Haal vervolgens met een spatel de ringen uit de pan en leg ze op een bord. Begin dan weer opnieuw.

Hou de ringen warm in de oven.

Variatietip: ook lekker met banaan en pruimen. Ander stevig fruit kan natuurlijk ook.

Bevat per persoon +/-:

464 kcal / 73 gram koolhydraten / 12,6 gram vet / 14 gram eiwitten / 12 gram vezels

 

Wat is jouw favoriete topping voor erbij? Laat jouw suggesties hieronder achter.

 

 

 

 

 

Gezond en energiek in de veertig

GRATIS E-BOOK “VOEL JE GEZOND & ENERGIEK MET 40+”

Laat je naam en emailadres achter en ontvang de 7 waardevolle & originele tips voor energie en rust in je hoofd.

Dan mis je ook mijn superfijne tips, met regelmaat recepten, dosis inspiratie en nieuwe inzichten op gebied van leefstijl en mindset niet..

 

You have Successfully Subscribed!