Absoluut geen straf dit wortelbrood. Hij is zo lekker en heel geschikt als ontbijt, bij de lunch of als tussendoortje. Zonder iets of besmeerd met zuivelspread, cottage cheese of 100% pindakaas. Ik eet liever een plak ‘plain & simple’. Uit één brood haal je ongeveer 15 plakjes. Wanneer je de plakken in bakpapier wikkelt en in de diepvriesdoos invriest, heb je altijd een lekker ontbijt of tussendoortje achter de hand. Bij ons redt hij de vriezer niet, want binnen 2 dagen is het wel op.

Wat heb je nodig?

Benodigdheden:

1 cakevorm van 24 of 26 cm

Bakpapier

Keukenmachine

Ingrediënten:
125 gram havermeel (of fijngemalen havermout)
50 gram speltmeel
75 gram amandelmeel
2 el kaneel
200 gram geraspte (winter)wortel
3 eieren
1 eiwit
2 el agavesiroop, kokosbloesemsuiker of honing
3 tl vanille extract
3 tl bakpoeder
Voor garnering: grove havervlokken, zaden en/of noten
Eventueel nog  2 el agavesiroop, kokosbloesemsuiker of honing voor een zoetere smaak of voeg 100 gram gedroogd fruit toe.

Bereiding:

  1. Doe een vel bakpapier in de cakevorm. Dit hoeft niet precies te passen, als het maar de vorm van de cakevorm aanneemt en het bakpapier boven de vorm uitsteekt (zodat het beslag de cakevorm zelf niet raakt)
  2. Verwarm de oven voor op 180graden (hetelucht) en 200graden (elektrisch)
  3. Voeg je gedroogd fruit toe? Snij het groot gedroogd fruit dan in kleine stukjes. Laat het vervolgens 10 minuten wellen in heet water.Dep daarna droog in keukenpapier.
  4. Scheidt vervolgens de eiwitten van de eigelen en hou de eiwitten apart in een vetvrije kom. Doe de eigelen in een keukenmachine.
  5. Daarna voeg je het vanille extract en zoetmiddel bij de eigelen en meng je dit mengsel 3 minuten op hoge snelheid.
  6. Meng de soorten meel, bakpoeder en kaneel met elkaar en voeg toe aan het eigeel mengsel. Het mengsel wordt plakkerig, maar moet niet te vast worden. Indien nodig een scheutje (plantaardige) melk toevoegen.
  7. Klop de eiwitten stijf met de mixer. De eiwitten zijn goed als de kom ondersteboven gehouden kan worden, zonder dat de eiwitten uit de kom vallen.
  8. Daarna spatel  je het meel-eigeel beslag voorzichtig door de eiwitten, zodat er een luchtig beslag ontstaat.
  9. Voeg de geraspte wortel en het gedroogde fruit toe aan het beslag en meng dit ook voorzichtig. Stort vervolgens het beslag in de met bakpapier bekleedde cakevorm en bestrooi de bovenkant met vlokken, zaden en/of noten naar wens.
  10. Bak af in 50 minuten. Leg na 35 minuten aluminium folie over de bovenkant om te voorkomen dat de garnering verbrandt.

Het wortelbrood is klaar wanneer de satéprikker schoon blijft bij het inprikken.

Haal het wortelbrood uit de cakevorm en laat het afkoelen op een rooster.

Gezond en energiek in de veertig

GRATIS E-BOOK “VOEL JE GEZOND & ENERGIEK MET 40+”

Laat je naam en emailadres achter en ontvang de 7 waardevolle & originele tips voor energie en rust in je hoofd.

Dan mis je ook mijn superfijne tips, met regelmaat recepten, dosis inspiratie en nieuwe inzichten op gebied van leefstijl en mindset niet..

 

You have Successfully Subscribed!