De november en december maand heb ik altijd een dubbel gevoel bij. Ze zijn heel gezellig. Maar ze zijn ook zó enorm druk.

We hebben veel verjaardagen. Fitz is jarig omstreeks de datum dat Sinterklaas ook weer voet aan wal zet. Deze maand hebben we dus extra: een kinderfeestje,  schooltraktatie, familiefeestje, schoencadeautjes, verjaardagscadeautjes en pakjesavond inkopen. Het is het denkwerk en de uitvoer. Ook school doet een beroep op ouders voor uitjes en versieren van de klas. En als klapper op de vuurpijl zijn de kinderen ook nog eens hyper de pieper (knap dat daar nog een tandje bij kan).

Oh ja…en er moet ook nog gewerkt worden. Want dat draait ook gewoon door.

En tuurlijk komen er ook nog wat etentjes, afspraken en andere dingen tussendoor. Leuk, maar dan is het of rennen en vliegen. Of keuzes maken. Of een beetje van beiden.

Even denk ik dat ik gek word

Vaak heb ik begin november dus een moment dat het me allemaal even aanvliegt wat er moet gebeuren. Als al die dingen door mijn hoofd gaan. Wat moet ik allemaal doen? Wanneer moet ik dat dan doen? Wat gaan we doen? Hoe gaan we dat doen? Wat moet er gekocht worden voor wie? Waar gaan we naartoe met… Wanneer moeten we naar …., …. en….

Ik sluit eerder aan bij team denker dan doener dus al snel loopt mijn hoofd over. Om orde in die wirwar aan gedachtes te brengen, helpt het als ik dan even 30 minuten neem en alles op papier zet wat er gedaan moet worden. Er komt er meer overzicht en dan is er ook ruimte voor doen.

Tegenwoordig kijk ik steeds meer gericht naar wat ík echt zelf moet doen. En wat iemand anders kan doen. Ik loop al snel gaten dicht onder het mom van ‘dan is het maar geregeld’, maar dit heeft vaak als gevolg dat het ook verwachtingen schept. Dat mensen om me heen niet meer in actie komen omdat ze toch wel weten dat het geregeld wordt. Door bewust de gaten te laten vallen, komen nu ineens andere mensen in actie. Eerlijk is eerlijk..dat gat schept bij mij nog wel wat onrust, maar ik laat het maar even gebeuren. En zo worden er nu, zij het last-minute, dingen geregeld. Daarmee is de verwachting nu enigzins doorbroken en dat voelt goed :-).

Delegeren en loslaten

Zo mag mijn man nu ook voor het eerst een kinderfeestje organiseren. Ik doe dit eigenlijk altijd, maar hij kan dat ook. Het is dit jaar dan ook écht zijn ding, Het denkwerk en de uitvoering ervan. En dus wacht ik rustig af wat en hoe hij dat gaat doen. Ik ben reuze benieuwd. En ja…ik zit ook een beetje in spanning.

Uiteindelijk is het zo dat door te delegeren en niet meer het voortouw te nemen, het allemaal ook wel goedkomt. Misschien niet op de manier die ik wil. Maar dat is niet erg. Done = done. Hoe maakt niet uit. Ik heb er in ieder geval meer overzicht door en meer rust, zodat het deze maand ook voor mij leuk blijft ondanks de extra dingen.

Energiepeil op peil houden

Om er nu voor te zorgen dat mijn energiepeil ook op orde blijft, tref ik wel een paar voorzorgsmaatregelen:

  • Ik eet meer groenten, veelal in de vorm van een dikke smoothie zodat je de smoothie moet eten (de vertering start namelijk al in je mond). Groenten leveren zijn zo rijk aan voedingsstoffen en belangrijk voor de B-vitamines, die op hun beurt weer zorgdragen voor meer energie.
  • Ik gebruik extra magnesium in de vorm van een supplement, omdat je lichaam meer magnesium verbruikt in drukke periodes.
  • Ik luister echt naar mijn lichaam. Moe = moe. Dan is het ontspannen en slapen. Niet doordenderen, ook als dat inhoudt dat je een keer ‘nee’ moet zeggen.
  • Ik blijf ook zoveel mogelijk weg van alle zoetigheid. Heb je nou toch lekkere trek, bak dan eens gezond speculaas. Verantwoord snoepen en voedingsstoffen voor je lichaam.

Ik ben benieuwd hoe jij de feestmaanden ervaart? En ik hoop dat ik je heb kunnen inspireren om je energiepeil beter te bewaken. Je kunt jouw inzichten hieronder in de reactie achterlaten.

 

Gezond en energiek in de veertig

Ontvang GRATIS in je mailbox:

7 originele & waardevolle tips:

Voel je gezond en energiek met 40+

Speciaal voor de ambitieuze, hardwerkende moeders die merken dat ze hun leven niet meer kunnen bijbenen.

Gezond en energiek in de veertig

GRATIS E-BOOK “VOEL JE GEZOND & ENERGIEK MET 40+”

Laat je naam en emailadres achter en ontvang de 7 waardevolle & originele tips voor energie en rust in je hoofd.

Dan mis je ook mijn superfijne tips, met regelmaat recepten, dosis inspiratie en nieuwe inzichten op gebied van leefstijl en mindset niet..

 

You have Successfully Subscribed!